Αναγκαία η ενημέρωση, διότι η άγνοια για την απειλή μπορεί να προκαλέσει πανικό, φόβο και πολλές άλλες καταστάσεις.
Ενημερωτικά δημοσιεύματα αναφέρονται για το Candida auris , ένα μυστηριώδες μικρόβιο εξαπλώνεται «αθόρυβα» σε όλο τον κόσμο. Είναι ένα από τα δεκάδες επικίνδυνα βακτήρια και μύκητες που έχουν αναπτύξει ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά. Η προέλευσή του είναι άγνωστη, αλλά θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο.
Τα καλά νέα είναι πως, προς το παρόν δεν έχουμε λόγο πανικού, γιατί στην Ελλάδα δεν έχει εμφανιστεί ,όπως αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου της Ημερίδας για τη Μικροβιακή Αντοχή με Θέμα: Η διαχρονικότερη κρίση Δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα, από την υπεύθυνη του του ΕΟΔΥ (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας- πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) Φλώρα Κοντοπίδου.
Παρακολουθούμε τις εξελίξεις για την Μικροβιακή αντοχή πιο συστηματικά από τον Δεκέμβριο του 2016, μέσα από την Επιδημιολογική ενημέρωση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, μέσα από τις Πληροφορίες του ΕΟΔΥ – πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ, στις κατευθυντήριες οδηγίες, για την αντιμετώπιση των Νοσοκομειακών λοιμώξεων ,αλλά και από Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Ενιαίας Υγείας.
Εστίες βακτηρίων οι κουρτίνες στα νοσοκομεία: Γιατροί και ερευνητές επισημαίνουν ότι , όλο και περισσότερο συνειδητοποιούμε πως το νοσοκομειακό περιβάλλον , διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη μετάδοση παθογόνων. Σύμφωνα με μελέτη, φωλιές βακτηρίων είναι οι κουρτίνες που χωρίζουν τις κλίνες των ασθενών σε πολλά νοσοκομεία, υποτίθεται ότι προστατεύουν την ιδιωτικότητα των ασθενών. Όμως μπορεί και να απειλούν την υγεία τους, διότι συχνά φορείς ανθεκτικών βακτηρίων αγγίζουν τις κουρτίνες με ‘’βρόμικα χέρια’’ και μολύνονται, όπου στη συνέχεια μπορούν να μολύνουν τους ασθενείς . Είναι δύσκολο να απολυμανθούν και με τις πρακτικές από το ένα νοσοκομείο στο άλλο να ποικίλουν στην αλλαγή , με την συχνότητα αλλαγής τους, π.χ κάθε έξι μήνες ή όταν είναι φανερά βρόμικες.
Επικίνδυνα και ανθεκτικά «σπιτικά» βακτήρια : Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το «συμβούλιο υγιεινής», Επικίνδυνα και ανθεκτικά «σπιτικά» βακτήρια, όπως το E.coli και η σαλμονέλα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές μορφές τροφικής δηλητηρίασης, είναι ικανά να επιβιώσουν στις επιφάνειες του σπιτιού για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Τα αποτελέσματα μελετών για την βακτηριακή τους επιβίωση, αποδεικνύουν ότι επιφάνειες που δείχνουν καθαρές μπορεί να συγκεντρώνουν επιβλαβή βακτήρια. Όπως, σε συγκεκριμένα σημεία υγιεινής (κουρτίνα και «χαλάκι» μπάνιου), επιφάνειες της κουζίνας , τα υφάσματα σαλονιών , μοκέτες-χαλιά, στρώματα, βαριά κλινοσκεπάσματα (παπλώματα, κουβέρτες) και οι κουρτίνες, σε ένα εύρος θερμοκρασιών που υπάρχουν σε ένα τυπικό νοικοκυριό.
Τις τελευταίες δεκαετίες, τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια, όπως ο σταφυλόκοκκος (Staphylococcus Aureus – MRSA), έχουν εξελιχθεί σε παγκόσμια απειλή για την υγεία. Μερικά στελέχη σούπερ-ιών από λοιμώξεις, όπως η φυματίωση και η γονόρροια είναι ήδη ανίατα! Κοστίζουν ακριβά σε ζωές και σε δαπάνες και «Στοιχίζουν ακριβότερα από τη γρίπη, το AIDS και τη φυματίωση», προειδοποιεί ο ΟΟΣΑ. Η καλή υγιεινή, όπως ο καθαρισμός του σπιτιού και το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, πρέπει να αποτελούν για όλους μας μία ιδιαίτερα σημαντική και καθημερινή συνήθεια.
Ανθεκτικού τύπου βακτήρια «φωλιάζουν» σε ξενοδοχεία : Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, που παρουσιάστηκε στο φετινό Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Μολυσματικών Ασθενειών στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας, προστίθεται και η παραμονή σε ξενοδοχεία ως παράγων κινδύνου, κάτι απρόσμενο σύμφωνα με τους ερευνητές. Βρέθηκε ότι όσοι μένουν σε ξενοδοχείο, είναι τέσσερις φορές πιθανότερο να προσβληθούν από βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, σε σύγκριση με αυτούς που μένουν σε χόστελ, σε ξενώνες ή σε κάμπινγκ. Είναι επομένως ανάγκη το κοινό να ευαισθητοποιηθεί, σε ό,τι αφορά το γεγονός ότι μπορεί να «κουβαλάει» το κάθε βακτήριο ακόμα και έπειτα από εβδομάδες.
Η τήρηση βασικών κανόνων με ολοκληρωμένα περιβαλλοντικά μέτρα διαχείρισης για την προαγωγή υγείας, μπορεί να μας παρέχει μια Ισορροπημένη Καθαριότητα για ένα Καθαρό και Υγιές Περιβάλλον. Όχι Αποστερημένο!!!
Για τους χώρους Φιλοξενίας , π.χ (ξενοδοχειακών μονάδων, ιαματικού τουρισμού, θερμαλισμού, κέντρα θαλασσοθεραπείας, κατοικίες χώρους διαβίωσης πολλών ατόμων κ.λπ.), θα πρέπει να δοθούν άμεσες λύσεις για περιορισμό τυχόν δυσμενών επιδράσεων στη Δημόσια Υγεία, από τους αρμόδιους φορείς αλλά και τους υπεύθυνους της Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης .
Οι δε υπεύθυνοι στις επιχειρήσεις- εταιρίες, δεν είναι δυνατόν να αναζητούν ‘’κάλυψη’’, με τον ‘‘ Ατμισμό των Στρωμάτων ’’ , τους Βιολογικούς Καθαρισμούς , τις ‘‘πιστοποιημένες υπηρεσίες αντιαλλεργικής προστασίας στρωμάτων‘’ κλπ , Δεν πρέπει να καλύπτονται με τις ‘’ προτεινόμενες ‘’ ενέργειες π.χ (ατμοκαθαριστές ) , ή/και από τα φορητά μηχανήματα συντήρησης τύπου Vacuette ,για δήθεν επαγγελματική απορρύπανσης των στρωμάτων , έτσι ώστε να ‘’περάσουν’’ το κριτήριο 4.27. Ένα κριτήριο –απαραίτητο για την Υγεία των φιλοξενούμενων– οπού με τις ασάφειες του, εκτός των άλλων να δημιουργεί αμφιβολίες –αμφισβητήσεις από τους φιλοξενούμενους επισκέπτες – ταξιδευτές, με ή/και χωρίς ‘’ευαισθησίες’’, αφού δεν θα μπορούν να είναι σίγουροι για τα στρώματα σε χώρους φιλοξενίας .
Την Βεβαίωση εφαρμογών την οποία αποκτάμε, πρέπει να την Αξιοποιούμε ως εργαλείο στη κάθε επιχειρησιακή δραστηριότητα και όχι να την βλέπουμε ως μια ‘’καλό αγορασμένη αντίκα’’ για να μας διακοσμεί τον τοίχο.
Ωστόσο , μπορεί το Υπουργείου Υγείας με αναρτητέες εγκύκλιους του ως εξαιρετικά επείγουσες, να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, όπως για Υγειονομικούς ελέγχους σε σχολεία όλων των βαθμίδων , για «Μέτρα προστασίας από αρθρόποδα Υγειονομικής σημασίας (κοριούς, ψύλλους, ψείρες, ψώρα, κρότωνες) », αλλά και εγκύκλιό με θέμα «Κανόνες υγιεινής στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (Επιβατών) στεριάς, θάλασσας και αέρα», άλλα και για την σημαντικότητα των μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης της γρίπης με Επιπρόσθετες οδηγίες , τα αποτελέσματα δείχνουν ‘‘σοβαρές συγχύσεις’’ με τις ερμηνείες ,όπου στην πράξη σε ένα μεγάλο ποσοστό από τα προαναφερόμενα να μην εφαρμόζονται.
Αν και ο καταναλωτής έχει το δικαίωμα να είναι ενήμερος, για τις υπηρεσίες και τα προϊόντα που θα χρησιμοποιηθούν στους χώρους του γενικά , θα υπενθυμίσω την συνέχιση που υπάρχει στην κατηγορία των Υπηρεσιών απεντόμωσης και μυοκτονίας, που ξεκινά από τους Υπάρχοντες ΚΑΔ του ΥΠ.ΟΙΚ. ,Στο ΥΠ.Α.Α.Τ. έχει επισημανθεί από τον Δεκέμβριο του 2014, ότι οι ΚΑΔ στις Υπηρεσίες απεντόμωσης και μυοκτονίας, είναι καταχωρημένοι μαζί με τους ΚΑΔ των υπηρεσιών καθαριότητας και απολύμανσης.
Ίσως τώρα να είναι ο κατάλληλος καιρός, όπου μέσα από την αναγνώριση της ανάγκη εφαρμογής των αρχών, για Ενιαίες Υπηρεσίες Υγιεινής – Περιβαλλοντικού & Υγειονομικού ενδιαφέροντος, να δημιουργηθεί ένας φορέας για την προσέγγισης όλων των σοβαρών θεμάτων για Ασφαλή Υγιεινή στην Δημόσια Υγεία στη χώρα μας. Θα μπορούσε να είναι και ένα τμήμα από την «Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Ενιαίας Υγείας», όπου στα ιδρυτικά μέλη είναι και τα Υπουργεία, Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, η ΕΣΔΥ, το Ελληνικό Ινστιτούτο ΠΑΣΤΕΡ, το ΚΕΕΛΠΝΟ, το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο κ.α.
Χρειάζεται ενημέρωση για την σωστή αντιμετώπιση, ώστε με ψυχραιμία να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα, χωρίς πανικό και υπερκατανάλωση Βιοκτόνων, για να εξασφαλίσετε σήμερα το καθαρό περιβάλλον του αύριο, χωρίς πλεονάζοντα Ημίμετρα. Το κόστος δε της αμοιβής ενός Συμβούλου, Περιβαλλοντικού & Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, είναι πολύ μικρότερο από το κόστος αντιμετώπισης, των προβλημάτων στην καθημερινότητας μας.
Συμπέρασμα : Ένας υγιής εσωτερικός χώρος χρειάζεται συστηματικά επιμελημένη συντήρηση, (σε τακτά χρονικά διαστήματα), με εξειδικευμένες επαγγελματικές Bio- εφαρμογές , ως ‘‘Φυσική εναλλακτική λύση’’ για “Καθαρά Δωμάτια με φιλικό περιβάλλον”, χωρίς την χρήση χημικών (Green Decontamination), αλλά και για την προστασία από τους ‘‘ άγνωστους περιβαλλοντικούς κινδύνους’’, εξασφαλίζοντας έτσι μια ‘’Ασπίδα προστασίας ’’ ως «μικροβιολογική ασφάλεια».
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι, δεν εξαρτώνται τα πάντα από τις απαιτήσεις της νομοθεσίας, ακόμα και με τις ασάφειες ή/και στρεβλώσεις που μπορεί να έχουν , αλλά και από τι θέλουμε και εμείς ως υπεύθυνοι πολίτες αυτής της χώρας, διότι δεν μπορεί να εξαλειφθεί το πρόβλημα της ενασχόλησης των “μη επαγγελματιών ” που προσφέρουν υπηρεσίες, χωρίς επαγγελματική συνείδηση και επιχειρηματική ηθική, εκμεταλλευόμενοι τους σχεδόν ‘’ μη υπαρκτούς ελέγχους ’’,κλπ.
Με τις εξειδικευμένες επιτόπιες εφαρμογές, στα Πρωτόκολλα επαγγελματικών εφαρμογών για τις Bio- εφαρμογές Διαχείρισης Εσωτερικών Χώρων , δίνουμε μεγάλη σημασία στην ανάλυση κινδύνων και επικινδυνότητας τους, ακόμα και για μελλοντικά προβλήματα. Με δεδομένο ότι οι ασφαλείς και υγιεινοί εσωτερικοί χώροι είναι υποχρέωση όλων μας, έχοντας την εμπειρία τω 35 χρόνων , με Πιστοποίηση Επαγγελματικών Προσόντων και ‘’βαθειά γνώση της πράξης’’ σε Καινοτόμες Υπηρεσίες περιβαλλοντικού & υγειονομικού ενδιαφέροντος για την βελτιωμένη αποτελεσματικότητα των εφαρμογών , ανταποκρινόμαστε πάντα όπου μπορούμε να φανούμε χρήσιμοι , ώστε να αντιμετωπίζονται με την μεγαλύτερη ασφάλεια οι προκλήσεις ων ‘’μικροβιολογικών κίνδυνων’’ με την καλύτερη δυνατή απόδοση των εφαρμογών Bio-Απορρύπανσης, της Bio-Εξυγίανσης αλλά και της Bio-Απολύμανσης.
Για οποιαδήποτε περαιτέρω ενημέρωση ή τυχόν διευκρίνιση, παραμένουμε στην απόλυτη διάθεσή σας στο τηλέφωνο 2104829839, 6932245887 e-mail: vgenis@otenet.gr
Υ.Γ : Θα είμαι στην διάθεση, για όποιον φορέα θα μπορούσα να φανώ χρήσιμος.
Ιωάννης Βγενής
Cleaning Advisor
Πηγή: https://www.greenandcleanhotels.gr/?p=1432
Σχετικά Άρθρα
- Με Προϋποθέσεις οι Ολοκληρωμένες Εφαρμογές Απολύμανσης.
- Εισαγωγική Ενημέρωση για τις Ολοκληρωμένες Εφαρμογές Απολύμανσης.
- Αποκατάσταση εσωτερικών χώρων από ιδιαίτερους ‘‘μολυσματικούς παράγοντες’’.
- Εξασφαλισμένη αντιμετώπιση επιβλαβών οργανισμών σε εσωτερικούς χώρους.
- Το υποτίθεται καθαρό δεν εξαλείφει το ‘’ανθρώπινο λάθος’’ έναντι μολυσματικών παραγόντων.
- Διαχείριση Αέριας Ρύπανσης στους Εσωτερικούς Χώρους.
- Πλεονεκτήματα και Κίνδυνοι από Εφαρμογές Επαγγελματικής Χρήσης Βιοκτόνων .
- Μετά την ‘‘Προληπτική Απολύμανση’’ τι;
- Προσεγγίζοντας την απαρέγκλιτη εφαρμογή μέτρων και στα Μ.Μ.Μ.!!
- Προληπτική ή Έκτακτης Ανάγκης η Εφαρμογή Απολύμανσης στα Σχολεία;